Technology is not always perfect, so you may come across different issues that you can fix on your own. Cell phones can sometimes have flaws and we know this can be a very stressful situation. That is why we have decided to make a list of the most common cell phone problems and their solutions, so that you can solve them without wasting your head and your money.

Of course, there are several issues that are a bit more difficult to solve if you are not a tech expert. If you cannot do it by yourself, we recommend that you take your cell phone to an authorized service technician and we hope they will help you.



So we invite you to come with us and discover things that you might not have known on your cell phone.


Problems and their Solutions about  Mobile Phone

01. Slow Phone

It's something everyone has experienced at least once. This is the most common problem with cell phones and can be associated with older phones. However, newer devices may have the same problem. When your random access memory (RAM) is full of apps and files that you don't use or need, your phone tends to respond slowly.

The solution: Clean your cell phone and close/ delete apps, files and clear cache data. If you recently installed an app and your phone is not performing well, you should uninstall it and see if your cell phone is performing faster. If that doesn't help, you can also try saving important information to Google Drive, Dropbox, or just your computer. Then you can restore your cell phone factory data.


02. Phone Overheating

This usual problem may be related to the previous one. Sometimes the phone overheating is related to battery issues. But, it can also be linked to your charger and also to the place where you normally have your phone. If you are having this problem, you should resolve it quickly as your battery and phone screen may be seriously damaged.

Possible Solutions: You should try the previous possible solutions first to see if this issue is directly related to your battery issue. If it continues to overheat, try transporting your phone to a cool place and keeping it away from the heat of the sun. You can also give your phone a few minutes to “refresh” it and start using it again.


03. Poor Battery Life

Another common problem that happens to everyone is when your phone never runs out of battery even though you don't use it all the time. There are different factors that can affect your battery life and you should take this into account before you lose it.

The Fix: First of all, you need to try reducing screen brightness and turning off GPS, WiFi, and Bluetooth if you are not using them. You can also turn on battery saving mode and see if your battery lasts longer. Additionally, you should check your battery usage in your phone's settings and see which apps are using more battery. You can turn off or turn off those that consume more battery if you usually don't need them.


04. Complete Storage Space

Maybe you are the kind of person who saves too many photos, songs, documents, and other files, and although you don't need them anymore, doesn't delete them. Sometimes these files are so old that you forget you stored them in your cell phone. Unnecessary apps also take up a lot of storage space that can be used for other things.

The solution: This fourth common mobile problem can be traced back to the first one we already mentioned. When you've filled your storage space, your cell phone tends to react slowly. So the possible solutions for this problem are the same: try deleting files and apps that you no longer use, you can also delete old calls and text messages and clean cache data. Try transferring the files you want to keep with you to an online cloud or purchase a microSD card to save this valuable information in a safe place.


05. The microSD card does not work

When your phone is full but you don't want to lose your files and you're too busy to move them around, you're probably thinking about that old microSD card you bought a few years ago. But, here's the problem: your device won't accept this card.

The solution: Your microSD probably has errors and your phone does not recognize this card. Try to connect a card reader to your PC and format the microSD card at least twice. Restart your cell phone and insert the SD card again.


06. Crash/ Freezes of applications

This problem happens a lot, and although it is very annoying, it is not that difficult to fix. While this shouldn't be a common thing, the truth is that apps sometimes exhibit this problem and could be related to bugs in the app or maybe your operating system isn't the best or the best. most recent for these applications. There are apps that are constantly adding new options and improving some details for better performance, but sometimes your phone just can't support the latest version and this app starts crashing all the time.

The solution: The first thing you should try is restart your cell phone and start using the app again. You can also go to application manager and stop the application, sometimes the data cache cleaning works too. If it continues to do the same, try uninstalling the app and installing it again. As it was mentioned before, sometimes the application has many bugs which cause this problem.


07. Phone Freeze

This happens a lot, especially in older phones or devices with full storage space. What people usually do is restart their phone or turn it off and on again. When it doesn't work, we normally take the battery out of the phone and everything goes back to normal. However, some modern phones do not have this option because their batteries cannot be removed. Don't worry, we'll tell you what to do and how to do it.

The Solution: Depending on your phone, here are the steps you need to take to restart it:

i) Apple (iOS8 or higher)

  • Click Volume once
  • Click Reduced Volume once.
  • Hold the On / Off key for 15 seconds.

ii) Apple (iOS7 or lower)

  • Simultaneously press Power key + Volume down key for 10 seconds or until the Apple logo is displayed.

iii) Samsung

  • Simultaneously press power key + volume down key for 15 seconds or until the Samsung logo is displayed.

iv) Sony

  • Simultaneously press the Power key + Volume up for 10 seconds
  • When the phone vibrates, press the power key as usual to turn on the mobile phone.

v) Nokia/ HMD

Simultaneously press Power key + Volume up for 15 seconds or until the Android logo appears. 


08. Damaged charging port

Like everything in life, nothing lasts forever. And your phone is no exception. Charging ports tend to deteriorate over time. Improper use or dirt can be one cause of this deterioration. This common problem should be solved by an expert. However, there are a few things you can try to see if it works again.

The solution: Before taking your cell phone to the repair shop, try cleaning the charging port with a new, dry toothbrush. You can also clean it using a dry cotton swab to remove dust and dirt that is not allowing your charging port to work properly. If that doesn't work, please take your phone to the repair shop.


09. Apps not downloaded

Users complain a lot about this issue which can be fixed with just a few steps similar to the ones explained in the fourth issue. This mainly happens because of corrupted cache and it is quite easy to fix.

The solution : Try cleaning the app cache and you can also clean the history of Google Play and Google Play services. Remember to restart your cell phone after doing this and try to download the app you want again.


10. Wet Cell Phone

Don't feel bad if you've dropped your cell phone and it's now wet. This happens a lot and most of the time it can be fixed.

The solution: The first thing you should NOT do is turn on your device. It can be the worst thing to do. Remove the battery and put the cell phone in a bowl filled with rice. This will help absorb moisture. Now take it to a service shop and let them fix it.


Of course, these 10 problems aren't the only ones that cell phones experience, but they are the most common according to Internet research. If you have anything else, let us know via comment.

Axact

Digital STUDY Center

Digital Study Center offers an effective and amazing learning platform for keen learn students in the world. We identify the needs and demands of the keen learn students which is why we stand out unique in the crowd.

Post A Comment:

0 comments:

Dear readers,
Your feedback is always appreciated. We will reply to your queries within 24hrs. Before writing your comments, please read the following instructions attentively:

1. Please comments in English. We accept only English comments.

2. Please do not Spam. All spammed comments will be deleted as soon as pobile, after review.

3. Please do not Add Links with your comments as they will not be published.

4. If We can be of assistance, please do not hesitate to contact us.