Skip to main content

Seen Comprehension 02

Seen Comprehension about The National Memorial

Part A: Reading Test

Read the passage carefully and answer the questions following it (1-8).

The National Memorial at Saver is a symbol of the nation's respect for the martyrs of the war of liberation. It is built with concrete, but made of blood. It stands 150 feet tall, but every martyr it stands for stands so much taller. It is an achievement the dimensions of which can be measured, but it stands for an achievement, which is immeasurable. It stands upright for the millions of martyrs who laid down their lives so that we may stand upright, in honors and dignity, amongst the nations of the world.

Figure: National Memorial
Most prominently visible is the 150 feet tower that stands on a base measuring 130 feet wide. There is actually a series of 7 towers that rise by stages to a height of 150 feet. The foundation was laid on the first anniversary of the Victory Day. There is actually a plan to build a huge complex in several phases. The entire complex will cover an area of 126 acres. The plan of this complex includes a mosque, a Library and a museum. the relics of the liberation war will be kept in the museum. They will ever remind our countrymen and all who would come to visit the museum of the valiant struggle and supreme sacrifices of a freedom loving people. Here also will be a clear warning to all oppressors that the weapons of freedom need not be very big, and that oppression will always be defeated. The will or people prevails, for man is born to be free.

The most moving sight of the complex is the several graves of the martyred freedom fighters. close to the tower. Standing in front of the graves we bow down our heads in respect, as the lowers soar up symbolizing the loftiness of their spirit.

1. Choose the best answer from the alternatives.

a) The National Memorial stands for an achievement which is _____ measure.
i) beyond
ii) within
iii) far
iv) near
Answer: i) beyond

b) The height or the towers symbolizes the _____ or the spirit.
i) modesty
ii) greatness
iii) vanity
iv) politeness
Answer: ii) greatness

c) In the passage the phrase 'moving sight' means _____ .
i) enchanting sight
ii) beautiful sight
iii) touching sight
iv) interesting sight
Answer: iii) touching sight

d) A museum will be built at the National Memorial for the _____ of the relies of the liberation War.
1) safety
ii) preserving
iii) preservation
iv) storing
Answer: iii) preservation

e) The National Memorial stands _____ .
i) flat
ii) horizontal
iii) high
iv) vertical
Answer: iv) vertical

2. write whether the statements are true or false. If false give the correct answer.

a) The plan of the memorial complex includes a mosque, a library, a club and a restaurant.
Answer: False. Correct Statement: The plan of the memorial complex includes a mosque, a library and a museum.

b) The most moving sight of the complex is its 150 feet tall tower.
Answer: False. Correct Statement : The most moving sight of the complex is the several graves or the martyred freedom fighters.

c) The foundation of the National Memorial was laid on 16 December, 1972.
Answer: True.

d) Oppressors always come out victorious.
Answer: False. Correct Statement: Oppressors always come out defeated.

e) The whole complex will cover 126 acres of land.
Answer: True.

3. Fill in each gap in the following passage with a suitable word from the box. There are more words than necessary.

graduate message sort dedicated dependence weapons
fearlessly represents killed long sake heroic

The National Memorial at Saver (a) _____ the nation's regard towards the martyrs of Liberation war. it reminds us of those who (b) _____ their lives for the (c) _____ of their motherland. Our hearts are filled with pride and (d) _____ for the valiant sons of the soil for their (e) _____ deeds. The National Memorial standing upright tells us to live (f) _____ with dignity. The memorial gives us a (g) - The message is that freedom fighters need not have heavy (h) _____ and oppression of any (i) - will be defeated. It reminds us that the will of people prevails in the (j) _____ run.

Answer:
a) represents
b) dedicated
c) sake
d) gratitude
e) heroic
f) fearlessly
g) message
h) weapons
i)sort
j)long

4. Read the passage in 'A' again. Now, write a paragraph based on the Information about 'The National Memorial' at Savar. Use the clues in the box. Write the information in the correct sequence as it appears in the text. The paragraph should not exceed 70 words.

symbol respect sacrifice dignity towers oppression

Answer: Memorial at Saver is a symbol of the nation respect for the martyrs or the liberation war. It reminds us or the supreme sacrifice of the freedom fighters for their motherland. Our hearts are filled with pride and gratitude for the valiant sons of the soil for their heroic deeds. The National Memorial standing upright tells us to live fearlessly with dignity. This monument inspires us to love our country and hate all sorts of oppression. We bow down our heads in respect as the towers symbolize the loftiness of their spirit.

5. Read the passage In A again. Now answer the following questions in your own words.

a) What do you mean by 'man is born free'?
Answer: 'Man is born free' means when a man born there is no hard and fast rule, he is completely free, and does not like to be bound by any bondage.

b) Why will be the relics of the Liberation war preserved in the museum?
Answer: The relics of the liberation war will be preserved in the museum because they will remind our countrymen of the valiant struggle and supreme sacrifices or the freedom fighters.

c) What sight of the memorial moves the visitors?
Answer: The sight of the several graves of the martyred freedom fighters moves the visitors of the memorial.

d) What is the warning to the oppressors?
Answer: The warning to the oppressors is that the weapons of freedom need not be very big and that oppressors will always be defeated.

e) Why is it said that the memorial 'is built with concrete, but made of blood'?
Answer: It is said that the memorial is built with concrete but made of blood because concrete is used to make the National Memorial but it is the blood of the martyrs which inspires to its making.

6. Fill in each gap with a suitable word of your own.. Based on the information from the text in A.

Concrete is (a) ______ to make the National Memorial but it is the blood of the (b) ______ which (c) ______ to its making. The dimension of the memorial can be (d) ______ but it stands for an achievement which is (c) ______ . The proud nation will be ever (f) ______ to them for (g) ______ their motherland from foreign (h) ______ . The foundation of the memorial was (i) ______ on the first anniversary of our victory Day. The memorial will always remind us of the (j) ______ sacrifice of the martyrs of our great Liberation War.

Answer:
a) used
b) martyrs
c) inspired/contributed/ led/ helped
d) measured
e) immeasurable
f) grateful
g) saving/ liberating
h) oppressors/ rule/ control
i) laid
j)supreme/ valiant/ great

7. Read the passage in 'A' again. Imagine that you have recently visited the National Memorial. Now write in about 70-80 words about your feelings of this visit.

Answer: I went to Savar on 23 August to visit 'the National Memorial'. It is a symbol of the nation's respect for the martyrs or the liberation war. It stands upright in honour for the millions or martyrs who laid down their 1ives so that we may stand upright, in honour and dignity amongst the nations of the world. The several graves of the martyred freedom fighters of the complex is the most moving sight. By seeing this monument we were inspired to our countrymen and hate all sorts of oppression. we bowed our heads in honour of the martyred souls. It was indeed a rewarding visit.

8. Read the passage in 'A' again. Now, write the main ideas contained in the piece 'The National Memorial' of the passage in your own words is not more than five sentences.

Answer: The National Memorial at Savar is a symbol of the nations respect for the martyrs of the liberation war. The dimension of the monument can be measured but it stands for an achievement which is immeasurable. The memorial standing upright tells us to live fearlessly with dignity. That we should love the country, the countrymen and hate all sorts or oppression and repression is the message for us given by the National Memorial. The towers symbolizes the loftiness or the spirit or the freedom fighters.

Comments

List of Popular Posts

Write a dialogue between two friends about the proper use of time

Suppose, You are Lina and Mina is you best friend. Now, write a dialogue between you and Mina about the proper use of time.

Dialogue: A dialogue between two friends (myself: Lina and my friend: Mina) about the proper use of time.

Lina: Hello Mina, how are you?
Mina: I'm not well.

Lina: Why! What happened?
Mina: My results of the HSC pre-test examination are not good.

Lina: What's the problem? Didn't you learn your lessons regularly?
Mina: No, I was not serious in using time properly and very often I wasted my valuable time on Facebook.


Lina: Oh, God, you are sure to fail in the HSC Examination.
Mina: Please tell me what I can do.

Lina: You must be sincere about your time. If you utilize of your time, you are sure to succeed.
Do you know about the benefits of using time properly?
Mina: Oh, no. I don't.

Quick navigation:Write a dialogue between two friends about national poet Kazi Nazrul Islam
Lina: All the great men of the world had made the proper use of time. They were very sincer…

Write a dialogue between two friends about the uses and abuses of Internet

Write a dialogue between two friends about the uses and abuses of Internet.

Dialogue:A dialogue between two friends (Lina & Mina) the uses and abuses of Internet.

Lina: Hi! How are you, Mina?
Mina: Fine and you?

Lina: I'm also fine. Where are you going now?
Mina: I'm going to the cyber cafe. I will have to submit an application via internet.


Lina: Oh I see. I will be very glad if you kindly tell me something about the uses of Internet.
Mina: Internet is a computerized network of information. Internet allows us to meet new people and discover new places even though we are not there. With the help of internet, we can get information about new books, movies, latest news, music, medicine, invention and can send mail electronically to any part of the world.

Composition:Uses and Abuses of Internet
Lina: How does it work in the field of education?
Mina: With the help of Internet we can get foreign education. A student no longer needs to spend long hours in libraries searching for a desired…

Write a dialogue between two friends on environment pollution

Dialogue about environment pollution.Karim: Good morning, Rahim?
Rahim: Good morning.

Karim: How are you, friend?
Rahim: I am fine and you?

Read:Write a dialogue between  two friends about the cause, effect and possible suggestion of remedy for drug addiction.
Karim: I am also fine. But why do you look so worried?
Rahim: You are right. I am somewhat worried about environment pollution.

Karim: Oh, Yes! Environmental pollution is one of the biggest problems the world faces today. It is being polluted day by day.
Rahim: You are absolutely right. This polluted environment causes much harm to us.

Karim: Exactly! But what are you thinking about its consequences?
Rahim: The consequence of environmental pollution is an issue that troubles us economically, physically and everyday of our lives.


Karim: Absolutely! Besides, the increase of world temperature is the result of environment pollution. What is your idea about it?
Rahim: I agree with you. I think the plants and animals are likely to be extinct…

Write a dialogue about the benefits of early rising

A dialogue about the benefits of early risingHere is a dialogue between Mim and his friend Jim regarding the benefits of early rising.
Mim: Why are you so early in the morning here, Jim? Do you come here every day?
Jim: Not always. I occasionally come here, and you?

Mim: I always get up at least one hour before the sunrise and come here everyday just at 6 a.m.
Jim: What's the benefits?

Read:Write a dialogue between two friends on environment pollution
Mim: Don't you know the proverb: "Early to bed and early to rise, Makes a man healthy, wealthy and wise." The proverb contains the inner significance of early rising.
Jim: Make it clear please, Mim.


Mim: An early riser gets so many advantages. He can start his works early and as such he gets enough time to perform them properly.
Jim: Have there any other benefit of early rising?

Mim: Of course. He can enjoy morning fresh air and oxygen.
Jim: What are the demerits of late rising?

Mim: A late riser wastes a lot of his time in sleepi…

NU Degree Pass Course Subject & Subject Code List | B.A Pass Course

National University, Bangladesh Three Years Degree Pass Course Subject & Subject Code ListThree Years B.A Pass Course Effective from the Session: 2013–2014
Subject: Arabic