Skip to main content

Sentence Changing: Part - 02

51. She bought a dheki to husk rice. (Complex)
Answer: She bought a dheki so that she could husk rice.

52. But there are some other metals looking like gold. (Complex)
Answer: There are some other metals and they look like gold.

53. Once upon a time there was a girl named Jesmin. (Complex)
Answer: Once upon a time there was a girl whose name was Jesmin.

54. A fool was sitting by the side of a village road. (Complex)
Answer: It was a fool who was sitting by the side of a village road.

55. There is a large flower garden in front of the school. (Complex)
Answer: In front of the school there is a flower garden which is large.

56. During the rainy it assumes a trouble shape. (Complex)
Answer: It assumes a trouble shape when it is the rainy season.

57. Health is wealth. (Complex)
Answer: It is health which is wealth.

58. People in general are fond of glittering things. (Complex)
Answer: People in general are fond of things which are glittering.

59. He wants to be a doctor to serve people. (Complex)
Answer: He wants to be a doctor so that he can serve people.

60. Tourists from home and abroad visit its shore to enjoy themselves. (Complex)
Answer: Tourists from home and abroad visit its shore so that they can enjoy themselves.

61. Bangladesh is a test playing country but its standard is not high. (Complex)
Answer: Though Bangladesh is a test playing country, its standard is not high.

62. But today many of them lead a very miserable life. (Complex)
Answer: But today many of them lead a life which is miserable.

63. It is too poor to imagine. (Complex)
Answer: It is so poor that one cannot imagine it.

64. The heart is formed for love and cannot be happy without the opportunity of giving and receiving love. (Complex)
Answer: As the heart is formed for love, it cannot be happy without the
opportunity of giving and receiving love.

65. Mangoes are ripe in the summer. (Complex)
Answer: Mangoes are ripe when it is summer.

66. It (corruption) lies in every phase of our society. (Complex)
Answer: It is corruption which lies in every phase of our society.

67. We should read books to gain knowledge. (Complex)
Answer: We should read books so that we can gain knowledge.

68. Although it may not make one rich it bring peace of mind. (Compound)
Answer: It may not make one rich but it bring peace of mind.

69. Though a healthy man is an asset to his family, an unhealthy man is a liability. (Compound)
Answer: A healthy man is an asset to his family but an unhealthy man is a liability.

70. Selling these mangoes, people earn a lot of money. (Compound)
Answer: People sell these mangoes and earn a lot of money.

71. As love is divine everybody wants love. (Compound)
Answer: Love is divine and so everybody wants it.

72. Many do not try to better their condition by hard labour. (Compound)
Answer: Many do not try and better their condition by hard labour.

73. In spite of her working very hard, there was happiness in her heart. (Compound)
Answer: She worked hard but there was happiness in her heart.

74. Seeing the strange appearance of the fool, he asked him about the reason of his action. (Compound)
Answer: He saw the strange appearance of the fool and asked him about
the reason of his action.

75. Though she was nice little girl, she was not an ordinary child. (Compound)
Answer: She was nice little girl but not an ordinary child.

76. When I reached there, my friend received me cordially. (Compound)
Answer: I reached there and my friend received me cordially.

77. He loved by his parents, teachers and friends. (Active)
Answer: His parents, teachers and friends love him.

78. They should be taken care of. (Active)
Answer: The government should take care of.

79. The school was established in 1850. (Active)
Answer: People established the school in 1850.

80. Some drastic steps have been taken against the corruption. (Active)
Answer: The authority has taken some drastic steps against the corruption.

81. They are concerned with the outer show of things and beings. (Active)
Answer: The outer show of things and beings concern them.

82. Books introduce us to the realm of knowledge. (Passive)
Answer: We are introduced to the realm of knowledge by books.

83. People over the country visit this place. (Passive)
Answer: This place is visited by people over the country.

84. People of all ages enjoy the game.(Passive)
Answer: The game is enjoyed by people of all ages.

85. Books introduce us to the realm of knowledge. (Passive)
Answer: We are introduced to the realm of knowledge by books.

86. People over the country visit this place. (Passive)
Answer: This place is visited by people over the country.

87. They only curse their fate. (Passive)
Answer: Only their fate is cursed by them.

88. He was digging holes in several places. (Passive)
Answer: Holes were being dug in several places by him.

89. Everyone praised her. (Passive)
Answer: She was praised by everyone.

90. I gladly accepted the invitation. (Passive)
Answer: The invitation was gladly accepted by me.

91. Who does not love truthful person. (Passive)
Answer: By whom is a truthful person not loved.

92. The government has taken necessary steps to eradicate illiteracy. (Passive)
Answer: Necessary steps have been taken by the government to eradicate illiteracy.

93. Tourists from home and abroad visit its shore. (Passive)
Answer: Its shore is visited by tourists from home and abroad.

94. Who does not know this? (Affirmative)
Answer: Everyone knows this.

95. He is never late to attend his classes. (Affirmative)
Answer: He is always punctual to attend his classes.

96. There contribution will never be forgotten. (Affirmative)
Answer: There contribution will always be forgotten.

97. So everybody cannot but be conscious of his health. (Affirmative)
Answer: So everybody must be conscious of his health.

98. They are always sincere to their duties. (Negative)
Answer: They are never insincere to their duties.

99. They are honest and pious. (Negative)
Answer: They are not dishonest and impious.

100. By working hard, they can improve their condition. (Negative)
Answer: Without working hard, they cannot improve their condition.

Click here: to read "Sentence Changing: Part - 01"

Comments

List of Popular Posts

Write a dialogue between two friends about the proper use of time

Suppose, You are Lina and Mina is you best friend. Now, write a dialogue between you and Mina about the proper use of time.

Dialogue: A dialogue between two friends (myself: Lina and my friend: Mina) about the proper use of time.

Lina: Hello Mina, how are you?
Mina: I'm not well.

Lina: Why! What happened?
Mina: My results of the HSC pre-test examination are not good.

Lina: What's the problem? Didn't you learn your lessons regularly?
Mina: No, I was not serious in using time properly and very often I wasted my valuable time on Facebook.


Lina: Oh, God, you are sure to fail in the HSC Examination.
Mina: Please tell me what I can do.

Lina: You must be sincere about your time. If you utilize of your time, you are sure to succeed.
Do you know about the benefits of using time properly?
Mina: Oh, no. I don't.

Quick navigation:Write a dialogue between two friends about national poet Kazi Nazrul Islam
Lina: All the great men of the world had made the proper use of time. They were very sincer…

Write a dialogue between two friends about the uses and abuses of Internet

Write a dialogue between two friends about the uses and abuses of Internet.

Dialogue:A dialogue between two friends (Lina & Mina) the uses and abuses of Internet.

Lina: Hi! How are you, Mina?
Mina: Fine and you?

Lina: I'm also fine. Where are you going now?
Mina: I'm going to the cyber cafe. I will have to submit an application via internet.


Lina: Oh I see. I will be very glad if you kindly tell me something about the uses of Internet.
Mina: Internet is a computerized network of information. Internet allows us to meet new people and discover new places even though we are not there. With the help of internet, we can get information about new books, movies, latest news, music, medicine, invention and can send mail electronically to any part of the world.

Composition:Uses and Abuses of Internet
Lina: How does it work in the field of education?
Mina: With the help of Internet we can get foreign education. A student no longer needs to spend long hours in libraries searching for a desired…

Write a dialogue between two friends on environment pollution

Dialogue about environment pollution.Karim: Good morning, Rahim?
Rahim: Good morning.

Karim: How are you, friend?
Rahim: I am fine and you?

Read:Write a dialogue between  two friends about the cause, effect and possible suggestion of remedy for drug addiction.
Karim: I am also fine. But why do you look so worried?
Rahim: You are right. I am somewhat worried about environment pollution.

Karim: Oh, Yes! Environmental pollution is one of the biggest problems the world faces today. It is being polluted day by day.
Rahim: You are absolutely right. This polluted environment causes much harm to us.

Karim: Exactly! But what are you thinking about its consequences?
Rahim: The consequence of environmental pollution is an issue that troubles us economically, physically and everyday of our lives.


Karim: Absolutely! Besides, the increase of world temperature is the result of environment pollution. What is your idea about it?
Rahim: I agree with you. I think the plants and animals are likely to be extinct…

NU Degree Pass Course Subject & Subject Code List | B.A Pass Course

National University, Bangladesh Three Years Degree Pass Course Subject & Subject Code ListThree Years B.A Pass Course Effective from the Session: 2013–2014
Subject: Arabic

Basic Rules of Differentiation

The derivative of" is also written d/dx. So d/dx f(x) and f’(x) both mean "The derivative of f(x)". Basic Rules of Differentiation
Rule-1 related Example: What is d/dx (x5)?
Solution: The question is asking "What is the derivative of x5 "? Where, n=5 We know, d/dx (xn) = nxn-1 Now, d/dx (x5) = 5x5−1 = 5x4 (In other words the derivative of x5 is 5x4)
Quick Navigation:Basic Rules of Integration