Skip to main content

Sentence Changing: Part - 01

01. When it is summer it becomes emaciated. (Simple)
Answer: It becomes emaciated during summer.

02. You cannot receive affection unless you give it also. (Simple)
Answer: You cannot receive affection without giving it also.

03. They fade soon and lose their beauty. (Simple)
Answer: Fading soon, they lose their beauty.

04. Gold is a metal which is very precious. (Simple)
Answer: Gold is a very precious metal.

05. The persons in the high rank of the society are involved corruption and have become millionaires through corruption. (Simple)
Answer: Being involved in corruption the persons in the high rank of the
society has become millionaires through corruption.

06. Though cricket is a costly game, people of all classes enjoy playing it. (Simple)
Answer: Despite being a costly game people of all classes enjoy playing cricket.

07. If we take proper steps their condition may improve. (Simple)
Answer: By taking proper steps, we may improve their condition.

08. He sits to read when it is time to read. (Simple)
Answer: He sits to read timely.

09. If we read books, we can enrich our minds. (Simple)
Answer: We can enrich our minds by reading books.

10. It is man who is the maker of his won future. (Simple)
Answer: Man is the maker of his won future.

11. One day she got loan from Grameen Bank and started to make a plan. (Simple)
Answer: Getting loan from Grameen Bank one day, she started to make a plan.

12. The minister then asked what his occupation was. (Simple)
Answer: The minister then asked him his occupation.

13. People who live in the village are farmer. (Simple)
Answer: People living in the village are farmer.

14. The villagers work hard to support themselves. (Complex)
Answer: The villagers work hard so that they can support themselves.

15. Truthfulness may lead the whole world to peace and happiness. (Complex)
Answer: It is truthfulness that may lead the whole world to peace and happiness.

16. We should read books to gain knowledge. (Complex)
Answer: We should read books so that we can gain knowledge.

17. She bought a dheki to husk rice. (Complex)
Answer: She bought a dheki so that she could husk rice.

18. But there are some other metals looking like gold. (Complex)
Answer: There are some other metals and they look like gold.

19. Once upon a time there was a girl named Jesmin. (Complex)
Answer: Once upon a time there was a girl whose name was Jesmin.

20. A fool was sitting by the side of a village road. (Complex)
Answer: It was a fool who was sitting by the side of a village road.

21. There is a large flower garden in front of the school. (Complex)
Answer: In front of the school there is a flower garden which is large.

22. During the rainy it assumes a trouble shape. (Complex)
Answer: It assumes a trouble shape when it is the rainy season.

23. Health is wealth. (Complex)
Answer: It is health which is wealth.

24. People in general are fond of glittering things. (Complex)
Answer: People in general are fond of things which are glittering.

25. He wants to be a doctor to serve people. (Complex)
Answer: He wants to be a doctor so that he can serve people.

26. Tourists from home and abroad visit its shore to enjoy themselves. (Complex)
Answer: Tourists from home and abroad visit its shore so that they can enjoy themselves.

27. Bangladesh is a test playing country but its standard is not high. (Complex)
Answer: Though Bangladesh is a test playing country, its standard is not high.

28. But today many of them lead a very miserable life. (Complex)
Answer: But today many of them lead a life which is miserable.

29. It is too poor to imagine. (Complex)
Answer: It is so poor that one cannot imagine it.

30. The heart is formed for love and cannot be happy without the opportunity of giving and receiving love. (Complex)
Answer: As the heart is formed for love, it cannot be happy without the
opportunity of giving and receiving love.

31. Mangoes are ripe in the summer. (Complex)
Answer: Mangoes are ripe when it is summer.

32. It (corruption) lies in every phase of our society. (Complex)
Answer: It is corruption which lies in every phase of our society.

33. We should read books to gain knowledge. (Complex)
Answer: We should read books so that we can gain knowledge.

34. Although it may not make one rich it bring peace of mind. (Compound)
Answer: It may not make one rich but it bring peace of mind.

35. When it is summer it becomes emaciated. (Simple)
Answer: It becomes emaciated during summer.

36. You cannot receive affection unless you give it also. (Simple)
Answer: You cannot receive affection without giving it also.

37. They fade soon and lose their beauty. (Simple)
Answer: Fading soon, they lose their beauty.

38. Gold is a metal which is very precious. (Simple)
Answer: Gold is a very precious metal.

39. The persons in the high rank of the society are involved corruption and have become millionaires through corruption. (Simple)
Answer: Being involved in corruption the persons in the high rank of the
society has become millionaires through corruption.

40. Though cricket is a costly game, people of all classes enjoy playing it. (Simple)
Answer: Despite being a costly game people of all classes enjoy playing cricket.

41. If we take proper steps their condition may improve. (Simple)
Answer: By taking proper steps, we may improve their condition.

42. He sits to read when it is time to read. (Simple)
Answer: He sits to read timely.

43. If we read books, we can enrich our minds. (Simple)
Answer: We can enrich our minds by reading books.

44. It is man who is the maker of his won future. (Simple)
Answer: Man is the maker of his won future.

45. One day she got loan from Grameen Bank and started to make a plan. (Simple)
Answer: Getting loan from Grameen Bank one day, she started to make a plan.

46. The minister then asked what his occupation was. (Simple)
Answer: The minister then asked him his occupation.

47. People who live in the village are farmer. (Simple)
Answer: People living in the village are farmer.

48. The villagers work hard to support themselves. (Complex)
Answer: The villagers work hard so that they can support themselves.

49. Truthfulness may lead the whole world to peace and happiness. (Complex)
Answer: It is truthfulness that may lead the whole world to peace and happiness.

50. We should read books to gain knowledge. (Complex)
Answer: We should read books so that we can gain knowledge.

Comments

List of Popular Posts

Write a dialogue between two friends about the proper use of time

Suppose, You are Lina and Mina is you best friend. Now, write a dialogue between you and Mina about the proper use of time.

Dialogue: A dialogue between two friends (myself: Lina and my friend: Mina) about the proper use of time.

Lina: Hello Mina, how are you?
Mina: I'm not well.

Lina: Why! What happened?
Mina: My results of the HSC pre-test examination are not good.

Lina: What's the problem? Didn't you learn your lessons regularly?
Mina: No, I was not serious in using time properly and very often I wasted my valuable time on Facebook.


Lina: Oh, God, you are sure to fail in the HSC Examination.
Mina: Please tell me what I can do.

Lina: You must be sincere about your time. If you utilize of your time, you are sure to succeed.
Do you know about the benefits of using time properly?
Mina: Oh, no. I don't.

Quick navigation:Write a dialogue between two friends about national poet Kazi Nazrul Islam
Lina: All the great men of the world had made the proper use of time. They were very sincer…

Write a dialogue between two friends about the uses and abuses of Internet

Write a dialogue between two friends about the uses and abuses of Internet.

Dialogue:A dialogue between two friends (Lina & Mina) the uses and abuses of Internet.

Lina: Hi! How are you, Mina?
Mina: Fine and you?

Lina: I'm also fine. Where are you going now?
Mina: I'm going to the cyber cafe. I will have to submit an application via internet.


Lina: Oh I see. I will be very glad if you kindly tell me something about the uses of Internet.
Mina: Internet is a computerized network of information. Internet allows us to meet new people and discover new places even though we are not there. With the help of internet, we can get information about new books, movies, latest news, music, medicine, invention and can send mail electronically to any part of the world.

Composition:Uses and Abuses of Internet
Lina: How does it work in the field of education?
Mina: With the help of Internet we can get foreign education. A student no longer needs to spend long hours in libraries searching for a desired…

Write a dialogue between two friends on environment pollution

Dialogue about environment pollution.Karim: Good morning, Rahim?
Rahim: Good morning.

Karim: How are you, friend?
Rahim: I am fine and you?

Read:Write a dialogue between  two friends about the cause, effect and possible suggestion of remedy for drug addiction.
Karim: I am also fine. But why do you look so worried?
Rahim: You are right. I am somewhat worried about environment pollution.

Karim: Oh, Yes! Environmental pollution is one of the biggest problems the world faces today. It is being polluted day by day.
Rahim: You are absolutely right. This polluted environment causes much harm to us.

Karim: Exactly! But what are you thinking about its consequences?
Rahim: The consequence of environmental pollution is an issue that troubles us economically, physically and everyday of our lives.


Karim: Absolutely! Besides, the increase of world temperature is the result of environment pollution. What is your idea about it?
Rahim: I agree with you. I think the plants and animals are likely to be extinct…