Skip to main content

ICT related MCQ | Part - 02

Information and Communications Technology (ICT) related MCQ

26. URL stands for_____.
a) Uniform resource locators
b) Unique resource locators
c) Uniform range locators
d) Unique range locators

Answer: a) Uniform resource locators

27. Processors of all computers, whether micro, mini or mainframe must have _____.
a) ALU
b) Primary storage
c) Control Unit
d) All of the above

Answer: d) All of the above

28. The expansion of HTTP is_____.
a) Hypertext Transfer Programme
b) Hypertest Transfer Programme
c) Hypertest Transfer Protocol
d) Hypertext Transfer Protocol

Answer: d) Hypertext Transfer Protocol

29. The hardware in which data may be stored for a computer system is called_____.
a) Register
b) Bus
c) Control Unit
d) Memory

Answer: d) Memory

30. Elaborate SMS
a) Short message services
b) Short medium service
c) Small message service
d) Small media service

Answer: a) Short message services

31. 1 bytes is equal to_____.
a) 4 bits
b) 10 bits
c) 8 bits
d) None of the above

Answer: c) 8 bits

32. Which statement describe Domain name?
a) Web sequential name
b) Web change name
c) Web server name
d) None of these

Answer: c) Web server name

33. The term 'memory' applies to which one of the following_____.
a) Logic
b) Storage
c) Control
d) Input device

Answer: b) Storage

34. The first electronic digital computer contained_____.
a) Electronic valves
b) Vacuum tubes
c) Transistors
d) Semiconductor memory

Answer: a) Electronic valves

35. Which of the following is the extension of HTML file?
a) .HTML
b) .HTM
c) Both a and b
d) None of these

Answer: c) Both a and b

36. The metal disks, which are permanently housed in, sealed and contamination free containers are called_____.
a) Hard disk
b) Floppy disk
c) Winchester disk
d) Flexible disk

Answer: c) Winchester disk

37.A keyboard is this kind of device:
a) black
b) input
c) output
d) word Processing

Answer: b) input

38. Which can read data and convert them to a form that a computer can use?

a) Logic
b) Storage
c) Control
d) Input device

Answer: d) Input device

39. Which of the following registers is loaded with the contents of the memory location pointed by the PC?
a) Memory Address Register
b) Memory Data Register
c) Instruction Register
d) Program Counter

Answer: c) Instruction Register

40. 4 bits are equal to_____.
a) Nibble
b) Data
c) Bit
d) Bytes

Answer: a) Nibble

41. Which is not true of primary storage?
a) Information must be transferred to primary storage
b) It allows very fast access to data
c) It is the part of the CPU
d) All of the above

Answer: d) All of the above


42. The register which contains the data to be return into or read out of the addressed location is known as_____.
a) Index register
b) Instruction register
c) Memory register
d) Memory data register

Answer: c) Memory register

43. An UPS is attached to the computer so that_____.
a) it prevents from loss of data
b) it supplies electricity all the time
c) all of the above
d) none of the above

Answer: d) none of the above

44. The Qwerty keyboard_____.
a) is the most popular keyboard
b) is the fastest keyboard
c) is a keyboard that is really used
d) all of the above

Answer: a) is the most popular keyboard

45. Microcomputers are_____.
a) Highly efficient in data processing
b) Very much reliable
c) Small and elegant
d) Super computers

Answer: c) Small and elegant

46. The unit of a computer system that executes program communicates with and often controls the operation of other subsystems of the computer is known as_____.
a) CPU
b) control unit
c) I/O unit
d) peripheral unit

Answer: a) CPU

47. Which of the following registers is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located?
a) Memory address register
b) Memory data register
c) Instruction register
d) Program counter

Answer: d) Program counter

48. Primary storage is_____as compared to secondary storage.
a) slow and inexpensive
b) fast and inexpensive
c) fast and expensive
d) slow and expensive

Answer: c) fast and expensive

49. A memory bus is mainly used for communication between_____.
a) Processor and memory
b) Processor and I/O memory
c) Input device and output device
d) None of the above

Answer: a) Processor and memory

50. What is the name of the reading device which makes use of photo sensors and laser technologies to interpret printed, typed or even hand written data directly from the source document?
a) MICR
b) OCR
c) Mark sensing device
d) ATM

Answer: b) OCR

Comments

List of Popular Posts

Write a dialogue between two friends about the proper use of time

Suppose, You are Lina and Mina is you best friend. Now, write a dialogue between you and Mina about the proper use of time.

Dialogue: A dialogue between two friends (myself: Lina and my friend: Mina) about the proper use of time.

Lina: Hello Mina, how are you?
Mina: I'm not well.

Lina: Why! What happened?
Mina: My results of the HSC pre-test examination are not good.

Lina: What's the problem? Didn't you learn your lessons regularly?
Mina: No, I was not serious in using time properly and very often I wasted my valuable time on Facebook.


Lina: Oh, God, you are sure to fail in the HSC Examination.
Mina: Please tell me what I can do.

Lina: You must be sincere about your time. If you utilize of your time, you are sure to succeed.
Do you know about the benefits of using time properly?
Mina: Oh, no. I don't.

Quick navigation:Write a dialogue between two friends about national poet Kazi Nazrul Islam
Lina: All the great men of the world had made the proper use of time. They were very sincer…

Write a dialogue between two friends about the uses and abuses of Internet

Write a dialogue between two friends about the uses and abuses of Internet.

Dialogue:A dialogue between two friends (Lina & Mina) the uses and abuses of Internet.

Lina: Hi! How are you, Mina?
Mina: Fine and you?

Lina: I'm also fine. Where are you going now?
Mina: I'm going to the cyber cafe. I will have to submit an application via internet.


Lina: Oh I see. I will be very glad if you kindly tell me something about the uses of Internet.
Mina: Internet is a computerized network of information. Internet allows us to meet new people and discover new places even though we are not there. With the help of internet, we can get information about new books, movies, latest news, music, medicine, invention and can send mail electronically to any part of the world.

Composition:Uses and Abuses of Internet
Lina: How does it work in the field of education?
Mina: With the help of Internet we can get foreign education. A student no longer needs to spend long hours in libraries searching for a desired…

Write a dialogue between two friends on environment pollution

Dialogue about environment pollution.Karim: Good morning, Rahim?
Rahim: Good morning.

Karim: How are you, friend?
Rahim: I am fine and you?

Read:Write a dialogue between  two friends about the cause, effect and possible suggestion of remedy for drug addiction.
Karim: I am also fine. But why do you look so worried?
Rahim: You are right. I am somewhat worried about environment pollution.

Karim: Oh, Yes! Environmental pollution is one of the biggest problems the world faces today. It is being polluted day by day.
Rahim: You are absolutely right. This polluted environment causes much harm to us.

Karim: Exactly! But what are you thinking about its consequences?
Rahim: The consequence of environmental pollution is an issue that troubles us economically, physically and everyday of our lives.


Karim: Absolutely! Besides, the increase of world temperature is the result of environment pollution. What is your idea about it?
Rahim: I agree with you. I think the plants and animals are likely to be extinct…