Skip to main content

ICT related MCQ | Part - 01

Information and Communications Technology (ICT) related MCQ

01. ROM stands for _____ .
a) Random Only Memory
b) Readable Only Memory
c) Read Only Memory
d) Random Other Memory

Answer: c) Read Only Memory

02. MICR is _____ .
a) Magnetic Ink Character Reader
b) Magnetic Ink Code Reader
c) Magnetic Case Reader
d) None of these

Answer: a) Magnetic Ink Character Reader.

03. What is Database Language?
a) Data Definition Language
b) Data Manipulation Language
c) Query Language
d) None of these

Answer: d) None of these

04. Which Smartphone operating system is open source platform?
a) IOS
b) Windows Phone
c) Android
d) Symbian

Answer: c) Windows Phone


05. Who is inventor of Oracle Corporation?
a) Bill Gates
b) Tom Cook
c) Andrew S Grove
d) Lawrence J. Ellison

Answer: d) Lawrence J. Ellison

06. The term PC means _____ .
a) Private Computer
b) Prime computer
c) Personal Computer
d) Professional Computer

Answer: c) Personal Computer


07. Which one of the following is the first calculating device?
a) Difference engine
b) Abacus
c) Analog calculator
d) None of these

Answer: Abacus

08. A virus is a _____.
a) A program which causes problems in a computer
b) A device introduced in a software package to steal data
c) Damage caused to components of a computer due to dust, contamination etc
d) A routine introduced into a computer program, which when activated, produces unwanted results, and spreads infection from one disk to another

Answer: d) A routine introduced into a computer program, which when activated, produces unwanted results, and spreads infection from one disk to another

09. Which device is used to backup the data?
a) Floppy Disk
b) Tape
c) Network Drive
d) All of the above

Answer: d) All of the above

10. The efficiency of a computer in terms of speed depends on:
a) Size of the system unit
b) Capacity of hard disk
c) The processor
d) The size of the server

Answer: b) Capacity of hard disk


Quick Navigation: ICT related MCQ | Part - 02

11. Data transfer rate in computers is measured in _____ .
a) Bauds
b) MBPS
c) Bytes
d) bits per seconds

Answer: b) MBPS

12. Which of the following is an advantage of computers?
a) Reliable but slow
b) Store massive amount of data
c) Process incorrect
d) Are inflexible

Answer: b) Store massive amount of data

13. Booting in Computer means?
a) Covering the computer
b) Switching off the computer
c) Starting of computer
d) None of the above

Answer: c) Starting of computer

14. CPU stands for _____ .
a) Central Processing Unit
b) Control Processing Unit
c) Central Production Unit
d) Central Projection Unit

Answer: a) Central Processing Unit

15. What does a bug in a computer system mean?
a) A virus infection
b) Problem in booting a computer
c) Problems caused by insects getting inside the CPU
d) Mistake in a program or error in the working of a computer

Answer: d) Mistake in a program or error in the working of a computer

16. The first digital computer was invented by _____ .
a) a) Lady Ada Augusta Lovelace
b) Abacus
c) Blaise Pascal
d) Howard Aiken

Answer: d) Howard Aiken

17. Firewall is used in communication system to save from _____ .
a) Data driven attack
b) Fire accidents
c) Unauthorized attack
d) Virus attack

Answer: c) Unauthorized attack

18. 'Blue tooth' technology allows _____ .
a) Landline phone to mobile phone communication
b) Signal transmission on mobile phones only
c) Wireless communication between equipments
d) Satellite television communication

Answer: c) Wireless communication between equipments

19. UNIVAC is _____ .
a) Universal Automatic Computer
b) Universal Array Computer
c) Unique Automatic Computer
d) Unvalued Automatic Computer

Answer: a) Universal Automatic Computer

20. The first Computer in the world is _____ .
a) ENIAC
b) EDVAC
c) UNIVAC
d) IBM

Answer: a) ENIAC

21. Which is widely use in academic testing?
a) MICR
b) POS
c) OCR
d) OMR

Answer: d) OMR

22. The OCR stands for:
a) Out-sized character reader
b) Optical character recognition
c) Operational character reader
d) Only character reader

Answer: b) Optical character recognition

23. Hard disks and diskette are_____.
a) Direct access devices
b) Sequential access devices
c) Rarely used with micro computers
d) Both A and B

Answer: a) Direct access devices

24. Magnetic tape can serve as:
a) Input media
b) Output media
c) Secondary media
d) All of the above

Answer: d) All of the above

25. RAM is used as short memory because it_____.
a) is volatile
b) is very expensive
c) has small capacity
d) is programmable

Answer: 20) a) is volatile

Comments

List of Popular Posts

Write a dialogue between two friends about the uses and abuses of Internet

Write a dialogue between two friends about the uses and abuses of Internet.

Dialogue:A dialogue between two friends (Lina & Mina) the uses and abuses of Internet.

Lina: Hi! How are you, Mina?
Mina: Fine and you?

Lina: I'm also fine. Where are you going now?
Mina: I'm going to the cyber cafe. I will have to submit an application via internet.


Lina: Oh I see. I will be very glad if you kindly tell me something about the uses of Internet.
Mina: Internet is a computerized network of information. Internet allows us to meet new people and discover new places even though we are not there. With the help of internet, we can get information about new books, movies, latest news, music, medicine, invention and can send mail electronically to any part of the world.

Composition:Uses and Abuses of Internet
Lina: How does it work in the field of education?
Mina: With the help of Internet we can get foreign education. A student no longer needs to spend long hours in libraries searching for a desired…

Write a dialogue between two friends about the proper use of time

Suppose, You are Lina and Mina is you best friend. Now, write a dialogue between you and Mina about the proper use of time.

Dialogue: A dialogue between two friends (myself: Lina and my friend: Mina) about the proper use of time.

Lina: Hello Mina, how are you?
Mina: I'm not well.

Lina: Why! What happened?
Mina: My results of the HSC pre-test examination are not good.

Lina: What's the problem? Didn't you learn your lessons regularly?
Mina: No, I was not serious in using time properly and very often I wasted my valuable time on Facebook.


Lina: Oh, God, you are sure to fail in the HSC Examination.
Mina: Please tell me what I can do.

Lina: You must be sincere about your time. If you utilize of your time, you are sure to succeed.
Do you know about the benefits of using time properly?
Mina: Oh, no. I don't.

Quick navigation:Write a dialogue between two friends about national poet Kazi Nazrul Islam
Lina: All the great men of the world had made the proper use of time. They were very sincer…

Write a dialogue between two friends on environment pollution

Dialogue about environment pollution.Karim: Good morning, Rahim?
Rahim: Good morning.

Karim: How are you, friend?
Rahim: I am fine and you?

Read:Write a dialogue between  two friends about the cause, effect and possible suggestion of remedy for drug addiction.
Karim: I am also fine. But why do you look so worried?
Rahim: You are right. I am somewhat worried about environment pollution.

Karim: Oh, Yes! Environmental pollution is one of the biggest problems the world faces today. It is being polluted day by day.
Rahim: You are absolutely right. This polluted environment causes much harm to us.

Karim: Exactly! But what are you thinking about its consequences?
Rahim: The consequence of environmental pollution is an issue that troubles us economically, physically and everyday of our lives.


Karim: Absolutely! Besides, the increase of world temperature is the result of environment pollution. What is your idea about it?
Rahim: I agree with you. I think the plants and animals are likely to be extinct…