0

20. A sentence is_____.
a) a unit of expression
b) a collection of words
c) a group of words giving a complete sense
d) a number of words that have a meaning

Answer: c) a group of words giving a complete sense

21. The essential elements of a sentence are _____.
a) a subject and an object
b) a subject and a finite verb
c) a subject and an auxiliary verb
d) a subject and a complement

Answer: b) a subject and a finite verb

22. The subject of a sentence is _____.
a) A noun phrase
b) A noun clause
c) A person or a thing about whom/ which something is said
d) A person or a thing

Answer: b) A noun clause

23. A sentence must have two parts, namely _____.
a) A subject and a predicate
b) A subject and a verb phrase
c) An object and a transitive verb
d) An auxiliary verb and a principal verb

Answer: a) A subject and a predicate

24. The Finite verb of a sentence is _____.
a) The predicate
b) The auxiliary verb
c) The reporting verb
d) The anomalous verb

Answer: a) The predicate

25. What is said about the Subject is a sentence is its _____.
a) Object
b) Predicate
c) Adverbal adjunct
d) None of these

Answer: b) Predicate

26. A sentense that has only one subject and only one finite verb or predicate verb is called a _____.
a) Simple Sentence
b) a Complex Sentence
c) a simple statement
d) a negative statement

Answer: a) Simple Sentence

27. An Assertive Sentence is the one that makes _____.
a) an affirmative statement
b) a positive statement
c) a simple statement
d) a negative statement

Answer: c) a simple statement

28. An Interrogative Sentence makes _____.
a) a simple statement
b) a question
c) an order
d) an affirmative statement

Answer: b) a question

29. An Imperative Sentence expresses _____.
a) an order, or a request or a prayer
b) a question
c) a wish or a desire
d) a sudden feeling or emotion

Answer: a) an order, or a request or a prayer

30. A Sentence that expresses a wish or desire is called _____.
a) Optative Sentence
b) Exclamatory Sentence
c) Affirmative Sentence
d) Assertive Sentence

Answer: a) Optative Sentence

31. An Exclamatory Sentence expresses _____.
a) a prayer or a request
b) a sudden feeling or emotion
c) a simple statement
d) a negative statement

Answer: b) a sudden feeling or emotion

32. Which of the following is an Optative Sentence?
a) Have pity on me.
b) May you live long.
c) Alas! he is no more.
d) They go to school.

Answer: b) May you live long.

33. Which of the following is an Affirmative Sentence?
a) He goes to school.
b) Does he play football?
c) Please, do not do this.
d) None but the brave deserves the fair.

Answer: a) He goes to school.

34. Which of the following is a Negative Sentence?
a) They do not mix with wicked people.
b) They will reach the station in time.
c) Are they all very brave?
d) How beautiful the picture is!

Answer: a) They do not mix with wicked people.

35. What is a Complex Sentence?
a) A Complex Sentence is the one that has a Principal Clause and one or more Subordinate Clauses.
b) A Complex Sentence is the one that consists of Co-ordinate Clauses.
c) A Complex Sentence is the one that has one subject and one Finite Verb.
d) A Complex Sentence is the one that comprises only Subordinate Clauses.

Answer: a) A Complex Sentence is the one that has a Principal Clause and one or more Subordinate Clauses.

36. A Compound Sentence is the one_____.
a) that has more than one Co-ordinate Clauses with or without any Subordinate Clause or Clauses
b) that has many Subordinate Clauses
c) that has no Subordinate Clauses
d) that has a Principal Clause or a number of Subordinate Clauses.

Answer: a) that has more than one Co-ordinate Clauses with or without any Subordinate Clause or Clauses

37. Which one of the following is a compound Sentence?
a) Susitna come and sang a song
b) As Susmia came she had to sing a song
c) Susmia came to sing a song
d) None of these.

Answer: a) Susitna come and sang a song

38. Which one of the following is an Assertive Sentence?
a) I go to school
b) May you be happy
c) Is he a good boy?
d) Please repay the debt of love.

Answer: a) I go to school

39. Which one of the following is an Imperative Sentence?
a) He is a student
b) Am I not beautiful?
c) Please come in
d) How nice is the sky!

Answer: c) Please come in

40. Man is mortal. (Negative)
a) Man not mortal
b) Man is not immortal
c) Man is mortal but not
d) Man is immortal not.

Answer: b) Man is not immortal

Write Better, Get Published, Be Creative

Online Publication Opportunities for Young Writers

Digital Study Center is seeking submissions of poetry, short stories, and unique articles for publishing online to our website.

Young writers, author, and teachers are most welcome to Submit Your Writing for Publishing Assistance.


Post a Comment Blogger

 
Top